Ακουστικό Νευρίνωμα

Τι είναι το ακουστικό νευρίνωμα;

Τα νευρινώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου. Το ακουστικό νευρίνωμα ή αλλιώς αιθουσαίο σβάννωμα είναι καλοήθης όγκος του εγκεφάλου που αναπτύσσεται από τα κύτταρα του Schwann τα οποία περιβάλλουν το ακουστικό νεύρο στον έσω ακουστικό πόρο. Συνήθως παρουσιάζεται μονόπλευρα. Όταν είναι αμφοτερόπλευρα συνήθως αποτελούν μέρος της νευροινομάτωσης. Όταν ο όγκος είναι μικρός καταλαμβάνει τον έσω ακουστικό πόρο αλλά καθώς μεγαλώνει πιέζει τα γειτονικά νεύρα και δομές.

Ακουστικό νευρίνωμα: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η προοδευτική ελάττωση της ακοής, η οποία μπορεί και να είναι αιφνίδια. Άλλα συμπτώματα είναι εμβοές, ίλιγγος, ζάλη και πονοκέφαλος. Σε μεγάλους όγκους έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα από την πίεση παρακείμενων δομών και κρανιακών νεύρων.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πώς αντιμετωπίζεται το ακουστικό νευρίνωμα;

Η επιλογή της αντιμετώπισης εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, άλλα προβλήματα υγείας, τον βαθμό πίεσης των παρακείμενων δομών και άλλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ακτινοχειρουργικής ή ακτινοβολίας όπως επίσης το ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Οι επιλογές συζητιούνται με λεπτομέρειες με τον ασθενή.