Χρόνιο Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα

Τι είναι το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Ως χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα θεωρείται η συλλογή αίματος στον χώρο μεταξύ της σκληρά μήνιγγας (μεμβράνη που περικλείει τον εγκέφαλο) και την επιφάνεια του εγκέφαλου που παρατηρείται περίπου 3 με 4 εβδομάδες μετά την κάκωση. Το 90% των περιπτώσεων παρατηρούνται σε άτομα άνω των 60 ετών. Η κάκωση συνήθως είναι μικρή και δεν τη θυμούνται. Στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται μια κάψα όπου βρίσκεται μέσα το αιμάτωμα.

Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Συνήθως οι ασθενείς παραπονιούνται για κεφαλαλγία, αδυναμία ακρών και διαταραχές του επιπέδου συνειδήσεως υπό τη μορφή εναλλαγών εγρήγορσης και υπνηλίας. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ατροφία εγκέφαλου, αραχνοειδής κύστης, αντιπηκτικά ή αντί αιμοπεταλιακά φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς για βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνετε η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με την αξονική τομογραφία εγκέφαλου που προσδιορίζει κατά προσέγγιση το χρονικό διάστημα της ύπαρξης του αιματώματος.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Η θεραπεία είναι αμιγώς χειρουργική. Γίνεται με άνοιγμα 2 οπών στο κρανίο (κρανιοανατρήσεις) μια μετωπιαία και μια βρεγματικά και στην εκ πλύση της περιοχής με φυσιολογικό ορό. Τοποθετείται παροχέτευση όπου παραμένει για μερικά 24ωρα και στη συνέχεια αφαιρείται. Ο ασθενής έχει γρήγορη αποκατάσταση και επανέρχεται στο προηγούμενο επίπεδο κινητικότητας σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.