Σπονδυλοδισκίτιδα

Τι είναι η σπονδυλοδισκίτιδα;

Δισκίτιδα είναι η λοίμωξη των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Ενώ σπονδυλοδισκίτιδα είναι η λοίμωξη που επεκτείνεται και στα οστά των σπονδύλων. Η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί και στον επισκληρίδιο χώρο δημιουργώντας μια συλλογή που λέγεται επισκληρίδιο εμπύημα. Εάν η συλλογή είναι μεγάλη σε μέγεθος μπορεί να προκαλέσει πίεση των παρακείμενων δομών όπως του νωτιαίου μυελού προκαλώντας μερικές φορές ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ποια είναι τα κύρια αίτια της σπονδυλοδισκίτιδας;

Γενικά θεωρούνται αποτέλεσμα αιματογενούς διασποράς από διάφορες απομακρυσμένες φλεγμονώδεις εστίες του σώματος όπως αναπνευστικό σύστημα, στοματική κοιλότητα και άλλα. Μια άλλη μέθοδος ανάπτυξης της σπονδυλοδισκίτιδας είναι η απευθείας διασπορά από παρακείμενη φλεγμονώδη. Επίσης, πιο σπάνια μπορεί να συμβεί μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Η συχνότητα φαίνεται να αυξάνεται με τα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και άλλα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Σπονδυλοδισκίτιδα: Τι συμπτώματα έχει;

Η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι τυπική με πυρετό, πόνο στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης που έχει υποστεί λοίμωξη, ριζιτικά συμπτώματα όπως και επίσης βαριά νευρολογική κατάσταση όπως παραπληγία ή παραπάρεση με δυσλειτουργία των σφιγκτήρων σε περίπτωση που υπάρχει πίεση του νωτιαίου μυελού.

Πως γίνεται η διάγνωση της σπονδυλοδισκίτιδας;

Η διάγνωση γίνεται με την αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Πλήρης αιματολογικός έλεγχος με καλλιέργειες αίματος συνήθως συμβαδίζει με υψηλούς δείκτες φλεγμονής.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για την σπονδυλοδισκίτιδα;

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την κλινική εικόνα του ασθενούς, τον λοιμωξιογόνο παράγοντα, την ύπαρξη ή μη επισκληριδίου εμπυήματος με πιεστικά φαινόμενα, την ανεύρεση άλλων εστιών λοίμωξης και άλλα. Σε περίπτωση επισκληριδίου εμπυήματος και πίεσης επί των νεύρων και νωτιαίου μυελού είναι πολύ πιθανή η αντιμετώπιση του με χειρουργική παροχέτευση. Ποσότητα πύου ή ιστών θα αποσταλούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο προς διερεύνηση και εντοπισμό μικροβίου. Αυτό θα καθορίσει και τη μετέπειτα πορεία της επιλογής του σωστού αντιβιοτικού που πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και η βιοψία προκειμένου να απομονώσουμε το μικρόβιο. Συνήθως ο κηδεμόνας στην περιοχή της βλάβης βοηθάει σημαντικά στην ακινητοποίηση των σπονδύλων και στην αντιμετώπιση του πόνου.

// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //