Αυχενική Μυελοπάθεια

Τι είναι & ποια τα αίτια της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι η βλάβη του νωτιαίου μυελού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό είναι αποτέλεσμα εκφυλιστικής νόσου του αυχένα.

Ο συνδυασμός δισκοκήλης, με υπερτροφικές αρθρώσεις και πάχυνση των συνδέσμων προκαλούν τη μείωση του διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα και ταυτόχρονη πίεση επί του νωτιαίου μυελού και τραυματισμό αυτού.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι μεταστατικοί ή πρωτοπαθείς όγκοι της σπονδυλικής στήλης, λοίμωξη, ρευματοειδής αρθρίτιδα και τραυματική αιτιολογία.

Αυχενική Μυελοπάθεια: Τι συμπτώματα έχει;

Τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας εμφανίζονται σταδιακά με προοδευτικό χαρακτήρα. Συνήθως παρουσιάζονται μουδιάσματα στα άνω άκρα, αδυναμία άκρων, πόνος, αστάθεια βάδισης σπαστικότητα άνω και κάτω ακρών και δυσλειτουργία σφιγκτήρων. Ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει λεπτές κινήσεις των χεριών, όπως να γράψει ή να κουμπώσει το πουκάμισό του.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνετε η διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς. Η μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το μέγεθος της βλάβης.

Αυχενική Μυελοπάθεια: Ποια η θεραπεία;

Η αντιμετώπιση είναι κυρίως νευροχειρουργική αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε την αυχενική μυελοπάθεια. Υπάρχουν διάφορες νευροχειρουργικές τεχνικές. Η μέθοδος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Οι πιο συχνές μέθοδοι είναι η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία με κλωβό, οπίσθια πεταλεκτομή και σπονδυλοδεσία, πεταλοπλαστική. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και η διακοπή της προοδευτικής εξέλιξης των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια δίδεται χρόνος στον ασθενή να αναρρώσει και ευκαιρία για αποκατάσταση.

// // // // //