Αυχενική Μυελοπάθεια

Τι είναι η αυχενική μυελοπάθεια και πώς εκδηλώνεται;

Η αυχενική μυελοπάθεια είναι μια πάθηση κατά την οποία διαταράσσεται η αιμάτωση του νωτιαίου μυελού. Προκαλείται εξαιτίας της στένωσης του νωτιαίου μυελού και, ουσιαστικά, αποτελεί βλάβη του ίδιου του μυελού. 

Γενικά, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ελάχιστη διάμετρος του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα χρειάζεται να είναι 13 χιλιοστά, προκειμένου να μην ασκείται πίεση στο νωτιαίο μυελό. Στις περιπτώσεις που η διάμετρος του σπονδυλικού σωλήνα είναι μικρότερη, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει στένωση. 

Όσον αφορά τη στένωση του νωτιαίου μυελού, αυτή οφείλεται στα εξής:

  • Σε προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Στον σχηματισμό οστεόφυτων
  • Στην υπερτροφία συνδέσμου ή αρθρικής απόφυσης

Όλα τα παραπάνω προκαλούν μειωμένο εύρος στην περιοχή του σωλήνα. Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί στην απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης της αυχενικής μοίρας, ενώ συγχρόνως αναπτύσσεται και κύφωση. Η στένωση του νωτιαίου μυελού διαταράσσει την αιμάτωσή του, προκαλώντας αυχενική μυελοπάθεια, δηλαδή βλάβη του μυελού.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας;

Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας εκδηλώνονται ομαλά και σταδιακά και εξελίσσονται μέσα σε ένα διάστημα πολλών μηνών. Τα συμπτώματα που προκαλούνται είναι τα εξής:

  • Σπαστικότητα στα πόδια: Συγχρόνως, υπάρχουν διαταραχές στη βάδιση και την ισορροπία του ατόμου.
  • Μουδιάσματα και αδυναμία στα άνω άκρα: Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει εργασίες, κατά τις οποίες χρειάζεται να γίνουν λεπτές κινήσεις και να υπάρχει συντονισμός, όπως είναι το κούμπωμα ενός πουκαμίσου.
  • Διαταραχές στο έντερο και την κύστη.
  • Δυσκαμψία αυχένα και διάχυτους πόνους στα άνω και κάτω άκρα.
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν αυχενική μυελοπάθεια και πώς γίνεται η διάγνωσή της;

Γενικά, οι αιτίες που προκαλούν την αυχενική μυελοπάθεια είναι οι εξής:

  • Εκφυλιστική στένωση
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Συγγενής στένωση
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Σπονδύλωση

Όσον αφορά τη διάγνωση, η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας θεωρείται η πιο ακριβής και κατάλληλη εξέταση, προκειμένου να διαγνωστεί η αυχενική μυελοπάθεια.

Φυσικά, η άμεση και σωστή διάγνωση μέσω των συμπτωμάτων και των απαραίτητων εξετάσεων οδηγεί και στην κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή. Άλλωστε, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έτσι χρειάζεται να αντιμετωπίζεται και από τον θεράποντα ιατρό. Γι’ αυτό και ο νευροχειρουργός Παντελής Παπανικολάου εξετάζει προσεκτικά κάθε ασθενή και έπειτα προτείνει την καταλληλότερη για αυτόν θεραπεία, ακόμα και στις πιο δύσκολες παθήσεις και περιπτώσεις.

Αυχενική Μυελοπάθεια & Θεραπεία

Ειδικά στην περίπτωση της αυχενικής μυελοπάθειας, παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο το να γίνει σωστή διάγνωση. Ο λόγος είναι ότι η θεραπεία εξαρτάται απόλυτα από τη διάγνωση. 

Η αυχενική μυελοπάθεια αντιμετωπίζεται με χειρουργείο. Ωστόσο, χειρουργείται η αιτία που έχει προκαλέσει την συγκεκριμένη πάθηση. Αναλόγως την αιτία, πραγματοποιείται και το χειρουργείο. Επομένως, είναι απαραίτητο να έχει γίνει σωστή διάγνωση, γιατί χωρίς αυτήν, δεν είναι δυνατό να υπάρξει θεραπεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν 2 χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν:

  • η πεταλοπλαστική και 
  • η σωματεκτομή.

Αυχενική Μυελοπάθεια & Πεταλοπλαστική

Όσον αφορά την πεταλεκτομή, πρόκειται για μια τεχνική με την οποία αντιμετωπίζεται με επιτυχία η εκτεταμένη σπονδυλική στένωση της αυχενικής μοίρας. Επίσης, θεραπεύεται και η αυχενική μυελοπάθεια, κυρίως σε ασθενείς νεότερους σε ηλικία.

Η συγκεκριμένη τεχνική διατηρεί την κινητικότητα του αυχένα, δηλαδή δεν είναι σπονδυλοδεσία. Είναι μια έξυπνη τεχνική που προσφέρει αποσυμφόρηση του νωτιαίου μυελού. Ταυτόχρονα, επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Αυχενική Μυελοπάθεια & Σωματεκτομή

Στις περιπτώσεις που η αυχενική μυελοπάθεια οφείλεται σε εντοπισμένη σπονδύλωση, επιλέγεται η μέθοδος της σωματεκτομής ή της πρόσθιας δισκεκτομής και σπονδυλοδεσίας. 

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επέμβασης, αφαιρούνται όλα τα οστεόφυτα που προκαλούν πίεση. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο χειρουργός προβαίνει σε αφαίρεση όλου σχεδόν του σπονδυλικού σώματος. Στόχος είναι να γίνει ανακατασκευή της σπονδυλικής στήλης με ειδικούς κλωβούς και πλάκες, μέσω των οποίων σταθεροποιείται η κατασκευή. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και γίνεται τομή 3-5 εκατοστών, ενώ χρησιμοποιείται ειδικό χειρουργικό μικροσκόπιο. Η εγχείρηση ενδέχεται να έχει διάρκεια μέχρι και 3 ώρες. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των σπονδύλων που χρειάζονται επιδιόρθωση. Όσον αφορά τη νοσηλεία, αυτή καθορίζεται από τον χειρουργό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 2 ημέρες.

// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //