Θωρακική δισκοκήλη

Τι είναι η θωρακική δισκοκήλη;

Η θωρακική δισκοκήλη είναι ουσιαστικά οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Γενικά, πρόκειται για κήλες που είναι πολύ πιο σπάνιες συγκριτικά με τις κήλες στην αυχενική ή την οσφυϊκή μοίρα, δηλαδή τη μέση. Η θωρακική δισκοκήλη εμφανίζεται σε άτομα που είναι σχετικά νεαρά σε ηλικία και παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στα κατώτερα τμήματα της θωρακικής μοίρας.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής με θωρακική δισκοκήλη;

Όσον αφορά τα συμπτώματα, αυτά ενδέχεται να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, ο οποίος συχνά επεκτείνεται προς τα μπρος στο στήθος, “σαν ζώνη”. Επιπρόσθετα, είναι πιθανό να προκληθεί μυελοπάθεια και δυσκολία στο περπάτημα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο παραπληγίας. Σπανιότερα, εκδηλώνονται διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πιο συγκεκριμένα, μια θωρακική δισκοκήλη ενδέχεται να προκαλέσει:

1. Πόνο στην πλάτη: Ο πόνος ενδέχεται να επεκτείνεται προς την ανώτερη περιοχή της μέσης δηλαδή τη νεφρική χώρα.

2. Ριζιτικό πόνο νεύρου (radicular pain): Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος επεκτείνεται «σαν ζώνη» προς την πρόσθια επιφάνεια του θώρακα ή της κοιλιάς. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να  προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα μούδιασμα, κάψιμο ή να μοιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα, προσβάλλοντας το ίδιο σημείο. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο αντανακλαστικός πόνος ενδέχεται να μπερδέψει τον θεράποντα ιατρό και να θυμίζει καρδιακή ή πνευμονική νόσο, ή ακόμα και πόνο στο στομάχι ή την χολή. Για παράδειγμα, ένα δίσκος στην περιοχή Θ9-Θ10 ενδέχεται να αντανακλά τον πόνο στην περιοχή του ομφαλού.

3. Μυελοπάθεια: Το συγκεκριμένο σύμπτωμα προκαλεί δυσκολία στο περπάτημα. Σπανιότερα, οδηγεί σε διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι δυνατό να εμφανιστεί αιφνιδίως, όπως για παράδειγμα μετά από κάποιο τραυματισμό, ή να έχει αργή και προοδευτική μορφή. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος παραπληγίας.

Ωστόσο, ο πόνος, είτε είναι τοπικός είτε αντανακλαστικός, είναι πιθανό να παρουσιάσει περίεργες ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερεί και η διάγνωση.

Πώς πραγματοποιεί τη διάγνωση της θωρακικής δισκοκήλης ο νευροχειρουργός;

Η διάγνωση της θωρακικής δισκοκήλης γίνεται κατά βάση με τη μαγνητική τομογραφία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι θωρακικές δισκοκήλες έχουν αποτιτανώσεις, δηλαδή έχουν αποκτήσει σκληρό κέλυφος, κάτι που οφείλεται στη χρόνια εκφύλιση.

Ποιες θεραπείες προτείνονται για τη θωρακική δισκοκήλη;

Η θεραπεία της θωρακικής δισκοκήλης εξαρτάται από τα συμπτώματα που υπάρχουν. Όταν η κήλη δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και υπάρχει απλά ως εύρημα σε κάποια μαγνητική τομογραφία, τότε χρειάζεται απλά παρακολούθηση. 

Ωστόσο, όταν παρουσιάζεται πόνος στη ράχη, τότε η θωρακική δισκοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία, στις περιπτώσεις που βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, ασκήσεις και τη χρήση κηδεμόνα. Φυσικά, στις περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί με τη συντηρητική θεραπεία και, συγχρόνως, υπάρχει κίνδυνος παράλυσης (μυελοπάθεια), τότε η μοναδική και οριστική λύση είναι το χειρουργείο.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι επεμβάσεις για τις θωρακικές δισκοκήλες είναι πολύ πιο απαιτητικές συγκριτικά με τις επεμβάσεις για τις αυχενικές και οσφυϊκές κήλες. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές προσπελάσεις, αναλόγως με το πού εντοπίζεται η κήλη.

Γενικά, συγκριτικά με τις κήλες στην αυχενική και θωρακική μοίρα, οι θωρακικές δισκοκήλες είναι πολύ σπανιότερες.

Φυσικά, ένας εξειδικευμένος νευροχειρουργός με πολυετή εμπειρία και εξαιρετικά αποτελέσματα στις επεμβάσεις των ασθενών του μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς ακόμα και τις δυσκολότερες περιπτώσεις. Ο νευροχειρουργός Παντελής Παπανικολάου διαθέτει ευρεία γνώση στη χειρουργική και συντηρητική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και είναι ο κατάλληλος ιατρός για εσάς, καθώς προσφέρει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Πιο αναλυτικά, ανάλογα με τα συμπτώματα, υπάρχουν οι ακόλουθες θεραπευτικές μέθοδοι:

1. Δισκοκήλες που δεν προκαλούν συμπτώματα: Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει παρακολούθηση της κατάστασης, δηλαδή καταγραφή της παρούσας κλινικής εικόνας από τον νευροχειρουργό Παντελή Παπανικολάου. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αλλαγή, τότε γίνονται και οι ανάλογες κινήσεις.

2. Ύπαρξη πόνου, είτε τοπικού είτε αντανακλαστικού (ριζιτικός πόνος): Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η επιλογή να ακολουθηθεί συντηρητική θεραπεία. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Φάρμακα
  • Φυσικοθεραπεία
  • Χρήση κηδεμόνα
  • Τοπικές ενέσεις, μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις

Η συντηρητική θεραπεία ενδέχεται να φτάσει τις 4 με 6 εβδομάδες. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο πόνος δεν υποχωρεί με την συγκεκριμένη προσέγγιση και γίνεται αφόρητος, τότε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση.

3. Στις περιπτώσεις που υπάρχει μυελοπάθεια, τότε επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί η χειρουργική αφαίρεση της κήλης.

Πώς γίνεται η χειρουργική αντιμετώπιση της θωρακικής δισκοκήλης;

Η χειρουργική αντιμετώπιση μιας θωρακικής δισκοκήλης είναι τεχνικά πολύ πιο απαιτητική, σε σχέση με τις υπόλοιπες (πιο συχνές) κήλες στον αυχένα και τη μέση. Για το λόγο αυτό η λύση αυτή επιλέγεται όταν υπάρχει αφόρητος πόνος ή κίνδυνος παραπληγίας (μυελοπάθεια).

Γενικά, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης, δηλαδή διάφορες προσπελάσεις, αναλόγως με το πού εντοπίζεται η κήλη και το ποια μορφολογία υπάρχει. Οι προσπελάσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. Πρόσθιες θωρακικές (είτε ανοιχτές, είτε ενδοσκοπικές). 
  2. Πλάγιες.
  3. Οπίσθιες.

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη διαρκή καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων από το νωτιαίο μυελό, δηλαδή υπάρχει νευροπαρακολούθηση, καθώς και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Τέλος, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που μετά την αφαίρεση της δισκοκήλης ακολουθεί σπονδυλοδεσία.

// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //