Ολιγοδενδρογλοίωμα

Τι είναι το ολιγοδενδρογλοίωμα;

Το ολιγοδενδρογλοίωμα είναι πρωτοπαθής όγκος εγκεφάλου και δημιουργείται από τη μετάλλαξη των υποστηρικτικών κυττάρων του εγκεφάλου που λέγονται ολιγοδενδροκύτταρα. Αποτελεί το 5% όλων των γλοιωμάτων. Συχνά είναι μεικτό σε σύσταση με ατροκύτταρα. Παρουσιάζεται σε άτομα 40-50 ετών κατά 60% άνδρες.

Ολιγοδενδρογλοίωμα: Ποια τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν αναλόγως του μεγέθους και της εντόπισης. Συνήθως ο ασθενής παρουσιάζει πονοκέφαλο, επιληπτική κρίση, προβλήματα μνήμης, προβλήματα όρασης και άλλα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση ολιγοδενδρογλοιώματος;

Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου μαζί με τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκιαγραφικό συμβάλουν στη διάγνωση του όγκου. Η βιοψία του όγκου και η ιστολογική απάντηση δίνουν την πλέον ασφαλή διάγνωση που θα βοηθήσει για την περαιτέρω αντιμετώπιση το όγκου. Η βιοψία μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια αφαίρεσης του όγκου μέσω κρανιοτομίας ή μέσω στερεοτακτικής βιοψίας με βελόνη.

Ποια η θεραπεία του ολιγοδενδρογλοιώματος;

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η απόφαση είναι εξατομικευμένη. Η χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου. Η στερεοτακτική βιοψία βοηθάει σημαντικά στην διάγνωση και πολλές φορές στην περαιτέρω αντιμετώπιση του όγκου.