Ωλένια Νευρίτιδα

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία περιφερικά νευρά του άνω άκρου. Ελέγχει την αισθητικότητα του μικρού και του παράμεσου δαχτύλου όπως επίσης κάποιους από τους μυς του χεριού.

Η ωλένια νευρίτιδα είναι η «φλεγμονή» του ωλένιου νεύρου που συνήθως είναι το αποτέλεσμα παγίδευσης του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα.

Ωλένια Νευρίτιδα: Ποια είναι τα αίτια;

Εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με χειρωνακτική εργασία και ασθενείς που εργάζονται με πληκτρολόγιο. Επίσης, τραυματισμοί του αγκώνα μπορούν να συμβάλουν στην παγίδευση του νεύρου στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας;

Τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας είναι κυρίως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δύο (μικρό και παράμεσο) δάκτυλα του χεριού. Τα συμπτώματα μπορούν να ενοχλούν συνέχεια ή με διαλείμματα. Το βράδυ συνήθως ενοχλούν περισσότερο. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται και πόνος στον αγκώνα και σε περιοχές της άκρας χείρας. Σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει και αδυναμία σε συγκεκριμένους μικρούς μυς του χεριού και των δακτύλων.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση για την ωλένια νευρίτιδα;

Η διάγνωση έρχεται από τον συνδυασμό της κλινικής εξέτασης και την επιβεβαίωση θετικού αποτελέσματος από το ηλεκτρομυογράφημα. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια απλή εξέταση που γίνεται από εξειδικευμένο Νευρολόγο. Τοποθετούνται μικρές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του άκρου και λαμβάνονται τα λεγόμενα δυναμικά των νεύρων από την παθολογική περιοχή. Διαφορική διάγνωση μπορεί να αποτελεί η αυχενική ριζίτικη συνδρομή, πηχεοκαρπική αρθρίτιδα και αρθρίτιδα της άκρας χειρός.

Ωλένια Νευρίτιδα: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Μπορεί να είναι συντηρητική με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κορτικοειδείς ενέσεις που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του ασθενούς. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται κάτω από γενική αναισθησία. Γίνεται χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου όπως επίσης και μετατόπιση αυτού αν χρειαστεί. Ο ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

// // // // //