Ανεύρυσμα Εγκεφάλου

Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου και ποια τα αίτια;

Το ανεύρυσμα είναι μια πάθηση του τοιχώματος των αρτηριών του εγκεφάλου όπου παρατηρείται αδυναμία και διεύρυνση του τοιχώματος με ρίσκο τη ρήξη αυτού. Το αποτέλεσμα της ρήξης του ανευρύσματος προκαλεί την υπαραχνοειδή αιμορραγία, ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα ή συνδυασμό και των δύο που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή του ασθενούς. Υπάρχει η περίπτωση της κληρονομικότητας. Η πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού ανευρύσματος σε συγγενή πρώτου βαθμού είναι περίπου 12%. Σε οικογένειες όπου δυο αδέρφια ή γονέας και παιδί παρουσιάσουν ανευρύσματα τότε θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ποια τα συμπτώματα & η διάγνωση για το ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Ο ασθενής μετά τη ρήξη του εγκεφαλικού ανευρύσματος εμφανίζει συμπτώματα όπως οξύ και αιφνίδιο πονοκέφαλο. Ο ασθενής αναφέρει ότι ήταν ο χειρότερος πόνος που είχε βιώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία, εμετό, επιληπτική κρίση, αλλαγή του επιπέδου συνείδησης ή ακόμα σε βαριές καταστάσεις πέφτει σε κώμα.

Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου αρχικώς θα υποδείξει την υπαραχνοειδή αιμορραγία και στη συνέχεια ο ασθενής θα διερευνηθεί περαιτέρω με αξονική ή ψηφιακή αγγειογραφία.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως αντιμετωπίζεται το ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Εφόσον διαγνωσθεί το ανεύρυσμα εγκεφάλου θα πρέπει άμεσα να αρχίσει η αντιμετώπιση αυτού. Αρχικώς με φάρμακα που θα αποτρέψουν το φαινόμενο του αγγειοσπασμού και τις δραματικές επιπτώσεις αυτού όπως επίσης την απόφαση αντιμετώπισης του ανευρύσματος εφόσον υπάρχει υψηλός κίνδυνος επαναιμορραγίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδέχεται να είναι ο ενδοαγγειακός εμβολισμός ή ανοιχτό χειρουργείο απολίνωσης του ανευρύσματος. Η απόφαση είναι πολύ παραγοντική και αποφασίζεται με βάση την καλύτερη έκβαση του ασθενούς.

// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //