Ανεύρυσμα Εγκεφάλου

Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου και ποια τα αίτια;

Το ανεύρυσμα είναι μια πάθηση του τοιχώματος των αρτηριών του εγκεφάλου όπου παρατηρείται αδυναμία και διεύρυνση του τοιχώματος με ρίσκο τη ρήξη αυτού. Το αποτέλεσμα της ρήξης του ανευρύσματος προκαλεί την υπαραχνοειδή αιμορραγία, ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα ή συνδυασμό και των δύο που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή του ασθενούς.

Υπάρχει η περίπτωση της κληρονομικότητας. Η πιθανότητα ανάπτυξης ενός ανευρύσματος εγκεφάλου σε συγγενή πρώτου βαθμού είναι περίπου 12%. Σε οικογενειακό ιστορικό όπου δυο αδέρφια ή γονέας και παιδί παρουσιάσουν ανευρύσματα εγκεφάλου τότε θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ένας άλλος παράγοντας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο είναι το φύλο. Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ανευρύσματος εγκεφάλου.

Επιπλέον,  ο κίνδυνος για ανεύρυσμα  είναι μεγαλύτερος σε άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εν προκειμένω, δημιουργείται αρτηριακή πίεση στα τοιχώματα των των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα η πίεση αυτή να μετατρέπεται σε ανεύρυσμα με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσουν ανευρύσματα στον εγκέφαλο. Αθλητές, όπως και άνθρωποι που εκτελούν καθημερινά δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν την ακεραιότητα του εγκεφάλου τους σε κίνδυνο, είναι περισσότερο επιρρεπείς.

Τέλος, το κάπνισμα είναι επίσης μια αιτία εμφάνισης ανευρύσματος.

Ποια τα συμπτώματα & η διάγνωση;

Ο ασθενής που έχει υποστεί ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος εμφανίζει συμπτώματα όπως οξύ και αιφνίδιο πονοκέφαλο. Ο ασθενής αναφέρει ότι ήταν ο χειρότερος πόνος που είχε βιώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία, εμετό, επιληπτική κρίση, αλλαγή του επιπέδου συνείδησης ή ακόμα σε βαριές καταστάσεις πέφτει σε κώμα.

Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου αρχικώς θα υποδείξει την υπαραχνοειδή αιμορραγία και στη συνέχεια ο ασθενής θα διερευνηθεί περαιτέρω με αξονική ή ψηφιακή αγγειογραφία.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως αντιμετωπίζεται;

Εφόσον προβούμε στη διάγνωση του ανευρύσματος θα πρέπει άμεσα να αρχίσει η αντιμετώπιση αυτού. Αρχικώς με φάρμακα που θα αποτρέψουν το φαινόμενο του αγγειοσπασμού και τις δραματικές επιπτώσεις αυτού όπως επίσης την απόφαση αντιμετώπισης του ανευρύσματος εφόσον υπάρχει υψηλός κίνδυνος επαναιμορραγίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδέχεται να είναι ο ενδοαγγειακός εμβολισμός ή ανοιχτό χειρουργείο απολίνωσης του ανευρύσματος. Η απόφαση είναι πολύ παραγοντική και λαμβάνεται με βάση την καλύτερη έκβαση του ασθενούς.

Ο Dr. Παντελής Παπανικολάου είναι Διευθυντής Νευροχειρουργικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου/Αθηνών με ευρεία γνώση στα θέματα εγκεφάλου.

Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε άμεσα να επικοινωνήσετε μαζί του εδώ, ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

 

Η ζωή μετά το ανεύρυσμα εγκεφάλου

Η ζωή μετά από ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου εξαρτάται από το μέγεθος του ανευρύσματος, αν έχει υποστεί ρήξη και από το πόση βλάβη έχει προκαλέσει στον εγκέφαλό σας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες, όπως χρόνιους πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, αλλαγές στην προσωπικότητα και σωματική εξασθένιση.

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος πριν από τη ρήξη συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα. Οι υπηρεσίες αποκατάστασης για την αποκατάσταση της κινητικότητας, των γλωσσικών δεξιοτήτων και της συνολικής λειτουργικότητας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας μετά από ένα ανεύρυσμα.

// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //