Σπονδυλική Στένωση

Τι είναι η σπονδυλική στένωση;

Η σπονδυλική στένωση είναι η στένωση του σπονδυλικού αυλού που περνάνε ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα. Η στένωση μπορεί να παρατηρηθεί στην αυχενική μοίρα και τη θωρακική μοίρα (πιο σπάνια) όπου πιέζεται ο νωτιαίος μυελός.

Όπως, επίσης, σπονδυλική στένωση παρατηρείται πιο συχνά στην οσφυϊκή μοίρα όπου πιέζονται τα νεύρα που καταλήγουν στα πόδια αλλά και τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των σφιγκτήρων και της αναπαραγωγής.

Ποια είναι τα αίτια σπονδυλικής στένωσης;

Η στένωση της σπονδυλικής στήλης οφείλεται κυρίως στην εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης. Είναι ο συνδυασμός των υπερτροφικών αρθρώσεων, της δισκοκήλης και η υπερτροφία των συνδέσμων που δημιουργούν τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Σπονδυλική στένωση: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα. Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο, αδυναμία, μούδιασμα στα πόδια μετά από μικρή απόσταση βάδισης. Η απόσταση γίνεται όλο και μικρότερη με το πέρασμα του χρόνου.

Τα συμπτώματα βελτιώνονται κάθε φορά που ο ασθενής κάθεται ή γέρνει προς τα μπροστά. Σπάνια μπορεί να εκδηλωθούν πιο σοβαρές βλάβες που δυστυχώς είναι μόνιμες.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης;

Η απεικονιστική εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία, η οποία μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται ο νευροχειρουργός για να κάνει τη διάγνωση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την σπονδυλική στένωση;

Όταν εξαντληθεί η συντηρητική αγωγή, ακολουθείται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποσυμπίεση των νευρικών δομών με ελάχιστο τραυματισμό των υπολοίπων δομών.

Έτσι, πραγματοποιείται η λεγόμενη μικροαποσυμπίεση, όπου από μικρές οπές του δέρματος με τα κατάλληλα εργαλεία και μικροσκόπιο αποσυμπιέζονται τα νεύρα από τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα 24 ώρο και γυρνάει στις καθημερινές του ασχολίες πολύ σύντομα. Τα αποτελέσματα είναι άριστα, αν η επέμβαση διενεργηθεί από εξειδικευμένο νευροχειρουργό.