Μετάσταση

Τι είναι οι μεταστατικοί όγκοι του εγκεφάλου;

Οι μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου είναι οι πιο συχνοί όγκοι στον εγκέφαλο και αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών η πρωτοπαθής εστία είναι οι πνεύμονες στους άντρες και ο μαστός στις γυναίκες. Άλλοι πρωτοπαθείς όγκοι μπορεί να είναι του μελανώματος, του νεφρού, του παχέος έντερου κλπ. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι μεταστατικοί όγκοι αποτελούν το 15% περίπου των όγκων του εγκεφάλου.

Ποια συμπτώματα προκαλούν;

Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει πονοκέφαλο, ναυτία, έμετους, επιληπτική κρίση κλπ. Όπως, επίσης, πολλές φορές παρουσιάζεται με αιφνίδια ημιπάρεση λόγω του εμβολισμού των φλεβών του εγκεφάλου από τα καρκινικά κύτταρα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πώς γίνεται η διάγνωση μετάστασης στον εγκέφαλο;

Η διάγνωση τίθεται με την αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με σκιαγραφικό. Οι εξετάσεις αυτές μας βοηθάνε να αναδείξουμε αν οι μεταστάσεις είναι μονήρεις ή πολλαπλές.

Ποια είναι η ιδανική θεραπεία για την μετάσταση στον εγκέφαλο;

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Η χειρουργική αφαίρεση γίνεται στις μονήρεις μεταστάσεις του εγκεφάλου. Η περιοχή, το μέγεθος, η πρωτοπαθής βλάβη είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφαση. Η συντηρητική φαρέτρα περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες και φάρμακα.