Κυφοπλαστική

Τι είναι η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική αποτελεί μια επέμβαση που εφαρμόζεται περίπου εδώ και 20 χρόνια για τη θεραπεία των καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη. Αυτά τα κατάγματα μπορεί να προκληθούν από τραυματισμό, οστεοπόρωση ή ακόμα και από κάποιον όγκο. Η τεχνική ανήκει στις πρόσφατες επεμβάσεις με μικρές τομές, οι οποίες είναι γνωστές και ως επεμβάσεις ελάχιστης παρεμβατικότητας, και αντικαθιστά τη σπονδυλοδεσία, που είναι πιο επεμβατική και διαρκεί περισσότερο χρόνο.

Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι ιδανική για ασθενείς μεγάλης ηλικίας. Η επέμβαση, που διαρκεί περίπου 1-2 ώρες και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, περιλαμβάνει τοποθέτηση ειδικού τσιμέντου υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο στην περιοχή του κατάγματος. Στόχος είναι η αποκατάσταση του ύψους του σπονδύλου και η άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Συνολικά, πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για κυφοπλαστική;

Για την πραγματοποίηση της κυφοπλαστικής, επισκεφθείτε έναν έμπειρο γιατρό με ειδίκευση στη σπονδυλική στήλη, όπως ο Νευροχειρουργός Dr. Παντελής Παπανικολάου.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πότε ενδείκνυται η κυφοπλαστική;

Τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη είναι δυνατό να προκαλέσουν τα εξής:

  • Πόνο.
  • Παραμόρφωση, όπως η κύφωση.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις νευρολογική αναπηρία, όπως παράλυση των χεριών ή των ποδιών.

Όταν η συντηρητική θεραπεία με φυσικοθεραπεία, παυσίπονα και κηδεμόνα δεν είναι αποτελεσματική και ο ασθενής εξακολουθεί να πονάει, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι είτε η κλασική (ανοιχτή ή κλειστή) σπονδυλοδεσία, είτε η πιο σύγχρονη μέθοδος της κυφοπλαστικής, η οποία χαρακτηρίζεται από:

  • Μικρές τομές.
  • Συντομότερο χρόνο επέμβασης.
  • Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών.

Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για όλα τα κατάγματα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυφοπλαστική εφαρμόζεται:

  • Σε συμπιεστικά κατάγματα που προκαλούνται από οστεοπόρωση.
  • Σε περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος, οστεολυτικών μεταστάσεων και σπονδυλικών αιμαγγειωμάτων.
  • Στην περιοχή των σπονδύλων από τον 5ο θωρακικό έως τον 5ο οσφυϊκό.

Πότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική δεν ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε κατάγματα πλήρους κατάρρευσης του σπονδυλικού σώματος, όπως σφηνοειδής παραμόρφωση (υπερβολική γωνίωση) ή εκρηκτικά κατάγματα.
  • Εάν το κάταγμα είναι ασταθές.
  • Όταν υπάρχει διαταραχή της πήξης του αίματος.
  • Σε περιπτώσεις νευρολογικής αναπηρίας, όπως παράλυση των ποδιών, λόγω του κατάγματος (εδώ η κατάλληλη επέμβαση είναι η σπονδυλοδεσία).
  • Σε περιπτώσεις μικροβιακής λοίμωξης στη σπονδυλική στήλη.

Τι προετοιμασία απαιτείται για την κυφοπλαστική;

Εάν αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, όπως στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, είναι σημαντικό να έχει ρυθμιστεί επαρκώς πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να διαθέτετε ένα ιατρικό έγγραφο από τον αντίστοιχο γιατρό σας, όπως ο Καρδιολόγος, το οποίο θα αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας σας, στα φάρμακα που λαμβάνετε, κλπ.

Ειδικά αν χρησιμοποιείτε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη, κλπ., θα πρέπει να τα διακόψετε 5-7 ημέρες πριν από την επέμβαση, καθώς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είτε μετά από αυτήν.

Αν είναι απαραίτητο να συνεχίσετε αυτά τα φάρμακα, πρέπει να συμφωνήσετε με τον Καρδιολόγο σας για την αντικατάστασή τους με υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης. Για τους καπνιστές, είναι σημαντικό να σταματήσουν (ή έστω να μειώσουν) το κάπνισμα λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, πριν από τη χειρουργική επέμβαση, θα υποβληθείτε σε συνήθεις προεγχειρητικούς ελέγχους (εξετάσεις αίματος, αξιολόγηση από Καρδιολόγο, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος).

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της κυφοπλαστικής;

Έπειτα από τη χορήγηση γενικής αναισθησίας, ο ασθενής τοποθετείται μπρούμυτα στο χειρουργικό τραπέζι. Χρησιμοποιώντας ένα ακτινολογικό μηχάνημα (ακτινοσκόπηση), εισάγεται ένα μπαλόνι μέσα στον σπόνδυλο που έχει υποστεί κάποιο κάταγμα. Αυτό το μπαλόνι διογκώνεται, δημιουργώντας μια κοιλότητα.

Στη συνέχεια, το μπαλόνι αφαιρείται, και στη θέση του γίνεται η τοποθέτηση ενός ειδικού τσιμέντου στην περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση του αρχικού σχήματος του σπονδύλου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια τέτοια επέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει παράλληλα περισσότερα από ένα κατάγματα στον ίδιο χειρουργικό επεμβατικό χρόνο.

Τι γίνεται μετά τη κυφοπλαστική; Ποια είναι τα αποτελέσματα για τον ασθενή;

Αμέσως μετά την επέμβαση, ο ασθενής είναι σε θέση να κινηθεί, εντός των πρώτων ωρών, με σημαντική μείωση του πόνου που αισθάνεται. Το περπάτημα ενθαρρύνεται, ακόμα και χωρίς κηδεμόνα. Συνήθως, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, υποχρεούμενος να περάσει μια νύχτα εκεί για παρακολούθηση.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που έχει η κυφοπλαστική;

Στην κυφοπλαστική ισχύουν οι συνήθεις επιπλοκές που συνδέονται με τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα διαρροής του ειδικού τσιμέντου έξω από τον σπόνδυλο, είτε προς κάποιο αγγείο, είτε μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νέου κατάγματος σε έναν γειτονικό σπόνδυλο.

Σε ποιες περιπτώσεις μετά την κυφοπλαστική θα πρέπει να ανησυχήσετε και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

Με τον γιατρό σας πρέπει να επικοινωνήσετε:

  • Εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα που δεν είχατε πριν από την επέμβαση, όπως νέος έντονος πόνος στη μέση ή αδυναμία στα πόδια.
  • Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το τραύμα, όπως άνοιγμα, πρήξιμο, ροή υγρού, κλπ.
  • Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα, όπως εξάνθημα.
  • Εάν παρουσιάσετε πυρετό με θερμοκρασία σώματος πάνω από 38.
  • Εάν εμφανιστεί ξαφνικός πόνος ή πρήξιμο στη γάμπα (πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης).
// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //