Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου Οσφυϊκής Μοίρας – Δισκοκήλη

Τι είναι η δισκοκήλη της οσφυικής μοίρας;

Η μέση (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) αποτελείται από 5 σπονδύλους. Μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων βρίσκονται οι δίσκοι. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από μαλακό ιστό στο κέντρο του, τον πυρήνα και από ένα περίβλημα ινώδους ιστού.

Η λειτουργία του δίσκου είναι να απορροφά τους κραδασμούς, να εμποδίζει τα οστά των σπονδύλων να τραυματίζονται και να βοηθάει στην ελαστικότητα των κινήσεων. Με το πέρασμα του χρόνου επέρχεται ο εκφυλισμός του δίσκου και σαν αποτέλεσμα αυτού η δισκοκήλη.

Ποια τα συμπτώματα της δισκοκήλης οσφυϊκής μοίρας;

Η δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η προβολή του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, όπου περνάνε τα νεύρα της οσφυϊκής μοίρας και της ιππουρίδας. Όταν ο δίσκος πιέζει το νεύρο προκαλεί ισχιαλγία. Ο πόνος είναι το κυριότερο σύμπτωμα που αισθάνεται ο ασθενής ενώ μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυνατός και να μη βελτιώνεται με απλά παυσίπονα.

Συνήθως συνοδεύεται και από δυνατό πόνο στη μέση, όπως επίσης με μούδιασμα στο πόδι ή ακόμα και αδυναμία. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά μετά από καταπόνηση. Επιβαρυντικοί παράγοντες μπορεί να θεωρηθούν το σωματικό βάρος, οι βαριές εργασίες, τραυματισμοί και άλλα.

Τι είναι η ιππουριδική συνδρομή;

Θεωρείται επείγουσα κατάσταση όπου ο ασθενής νιώθει ισχυρό πόνο στη μέση και στο ένα ή ακόμη και στα δύο πόδια. Παρουσιάζει αδυναμία κάτω άκρων, μούδιασμα στα γεννητικά όργανα και δυσλειτουργία σφιγκτήρων, δηλαδή ακράτεια ούρων και κοπράνων.

Επείγουσα μαγνητική τομογραφία θα πρέπει να διενεργηθεί και επί απεικονιστικών ευρημάτων δισκοκήλης που πιέζει τα νεύρα της ιππουρίδας ενώ πρέπει να διενεργηθεί επείγουσα χειρουργική δισκεκτομή. Αν η διάγνωση και η αντιμετώπιση καθυστερήσει παραπάνω από 24 ώρες, οι ελπίδες για αποκατάσταση είναι ελάχιστες.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση της δισκοκήλης;

Η μαγνητική τομογραφία είναι απαραίτητη για να τεθεί η απεικονιστική διάγνωση της δισκοκήλης. Η απεικόνιση είναι υψηλής ανάλυσης και μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες όπως το μέγεθος της κήλης, τον βαθμό που πιέζει το ή τα νεύρα, το ή τα επίπεδα πίεσης και άλλα. Είναι καθοριστική στην απόφαση της αντιμετώπισης.

Δισκοκήλη: Πως αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική. Ο ασθενής πρέπει να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κλινοστατισμού.

Πρέπει να δοθεί φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Η φυσιοθεραπεία βοηθάει τη βελτίωση της κινητοποίησης του ασθενούς. Σε περίπτωση μη βελτίωσης των συμπτωμάτων, οι επεμβατικές επιλογές φαίνεται να είναι μονόδρομος. Μπορεί να γίνει επισκληρίδια έγχυση στεροϊδών και παυσίπονων φαρμάκων.

Η μικροδισκεκτομή είναι πολλές φορές η επιλογή εκλογής. Μέσω μιας πολύ μικρής οπής στο δέρμα στη μέση του ασθενούς με τη βοήθεια του μικροσκοπίου και ακτινοσκοπικού μηχανήματος αφαιρείται η κήλη του δίσκου που πιέζει το νεύρο. Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια ημέρα ή την επομένη. Πολύ σύντομα επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες.