Τι είναι η αυχενική δισκοκήλη;
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 7 σπονδύλους. Οι σπόνδυλοι ενώνονται μεταξύ τους με συνδέσμους και αρθρώσεις. Μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων των σπονδύλων βρίσκονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.
Ο δίσκος έχει τη μορφή ζελέ με τον πυρήνα στο κέντρο του και τον ινώδη δαχτύλιο που τον περιβάλει. Συνήθως ο τραυματισμός του δίσκου ή η εκφύλισή του προκαλεί τη δισκοκήλη.
Η αυχενική δισκοκήλη είναι η προβολή του μαλακού ιστού προς τα έξω, μέσα στο περίβλημα. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι ο ερεθισμός των παρακείμενων δομών του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών που καταλήγουν στα άνω άκρα.
Ποια είναι τα αίτια της αυχενικής δισκοκήλης;
Συνήθως τα αίτια είναι άγνωστα. Τραυματισμοί, εκφυλιστικοί λόγοι και γενετική προδιάθεση αποτελούν λόγους που προκαλούν δισκοκήλη γενικότερα.
Αυχενική Δισκοκήλη: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της αυχενικής δισκοκήλης εξαρτώνται κυρίως από τη θέση και το μέγεθός της. Μπορεί να υπάρχει πίεση και ερεθισμός του νωτιαίου μυελού, των νευρικών ριζών που καταλήγουν στα άνω άκρα ακόμα και των αγγείων που τροφοδοτούν τον νωτιαίο μυελό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί λόγω της πίεσης του νωτιαίου μυελού να υπάρξουν ανεπανόρθωτες βλάβες όπως στην περίπτωση της αυχενικής μυελοπάθειας.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στον αυχένα ή αλλιώς αυχεναλγία που συνοδεύονται με περιορισμό της κινητικότητας και μυϊκούς σπασμούς ή πόνος που ξεκινάει από τον αυχένα και καταλήγει στα δάχτυλα του άνω άκρου με μούδιασμα και βελονιάσματα.
Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν αστάθεια στη βάδιση, δυσλειτουργία σφιγκτήρων, αδυναμία, προβλήματα του συντονισμού άνω άκρων και άλλα.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.
Αυχενική Δισκοκήλη: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού του ασθενούς. Η μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το μέγεθος της βλάβης.
Πώς αντιμετωπίζεται η αυχενική δισκοκήλη;
Η αντιμετώπιση αρχικώς είναι συντηρητική. Η φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία βοηθάνε στις περισσότερες των περιπτώσεων στη βελτίωση του πόνου και λοιπών συμπτωμάτων. Η χειρουργική αντιμετώπιση έρχεται ως επιλογή, αν ο ασθενής πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
Η χειρουργική τεχνική μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Το πιο σύνηθες είναι η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία με κλωβό. Σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι η αποσυμπίεση των νεύρων και του νωτιαίου μυελού για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενούς.