ΚΡΑΝΙΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΓΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Τι είναι η κρανιοτομία;

Η κρανιοτομία είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο νευροχειρουργός αφαιρεί προσωρινά από το κρανίο ένα μικρό κομμάτι οστού, προκειμένου να έχει πρόσβαση στον εγκέφαλο. Στην κρανιοτομία το οστικό τμήμα του κρανίου επανατοποθετείται μετά το πέρας της επέμβασης.

Τι είναι η κρανιεκτομία;

Η κρανιεκτομία είναι μια νευροχειρουργική πράξη, όπου μέρος του οστού του κρανίου αφαιρείται προκειμένου ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στον εγκέφαλο και να μειώσει την ενδο-κράνια πίεση του εγκέφαλου.

Σε αυτή την περίπτωση σε δεύτερο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόσχευμα τιτάνιου για κάλυψη του ελλείμματος. Η λεγόμενη επέμβαση κρανιοπλαστικής.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Κρανιοτομία για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου;

Η τομή του δέρματος συνήθως καλύπτεται από το τριχωτό της κεφάλης του ασθενούς και δεν είναι εμφανής. Η αφαίρεση όγκου εγκεφάλου γίνεται με τη χρήση της νευροπλοήγησης (navigation).

Αυτό το σύστημα βοηθάει τον νευροχειρουργό να εντοπίσει με ακρίβεια τη θέση του όγκου μέσω των πληροφοριών που έχουμε από την αξονική τομογραφία και τη μαγνητική εγκεφάλου του ασθενούς. Εφόσον ο νευροχειρουργός αφαιρέσει με ασφάλεια τον όγκο ακολουθεί η επανατοποθέτηση του οστού με τη βοήθεια ειδικών μοσχευμάτων τιτάνιου.

Ποια έιναι η μετεγχειρητική πορεία ασθενή;

Μετά από επέμβαση αφαίρεσης όγκου του εγκεφάλου συνήθως ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία για 24-48 ωρών στη μονάδα εντατικής θεραπείας ή μονάδα αυξημένης φροντίδας για την άμεση παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών και νευρολογικής εικόνας. Η περίοδος αποκατάστασης είναι εξατομικευμένη και πολύ παραγοντική.