Αυχενική Μικροδισκεκτομή

Τι είναι η αυχενική μικροδισκεκτομή;

Η αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία είναι η συνήθης χειρουργική επέμβαση, για να αντιμετωπιστεί η δισκοκήλη στον αυχένα και η αυχενική μυελοπάθεια. Αυτή η επέμβαση γίνεται στο μπροστινό τμήμα του λαιμού και περιλαμβάνει δύο κύρια στάδια.

Όσον αφορά το πρώτο στάδιο, ο χειρουργός, φτάνοντας στην σπονδυλική στήλη μέσω των μυών, αφαιρεί τον μεσοσπονδύλιο δίσκο με χειρουργικό μικροσκόπιο, εξασφαλίζοντας την καθαρή ορατότητα του νωτιαίου μυελού και των αυχενικών νεύρων.

Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο ενώνει τους 2 γειτονικούς σπονδύλους με οστικό μόσχευμα και χρησιμοποιεί μια μεταλλική πλάκα με βίδες για τη σταθεροποίηση (σπονδυλοδεσία). Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει την ίδια ημέρα της επέμβασης, ενώ συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για ένα βράδυ. Συνολικά, αυτή η επέμβαση θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για αυχενική μικροδισκεκτομή;

Ο κατάλληλος γιατρός για να διενεργήσει την αυχενική μικροδισκεκτομή επιτυχώς είναι ένας έμπειρος και εξειδικευμένος Νευροχειρουργός στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως ο Dr. Παντελής Παπανικολάου, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου και έχει αξιολογηθεί θετικά από προηγούμενους ασθενείς του.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πότε ενδείκνυται η αυχενική μικροδισκεκτομή; 

Αρχικά, να ειπωθεί ότι δεν χρειάζεται κάθε ασθενής με δισκοκήλη στον αυχένα να κάνει αυχενική μικροδισκεκτομή. Ουσιαστικά, αυτή η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται:

  • Για ασθενείς που έχουν πόνο που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή.
  • Για ασθενείς με νευρολογικό έλλειμμα, όπως αδυναμία (παράλυση) στα χέρια, κλπ.

Μπορεί να αναβληθεί η αυχενική μικροδισκεκτομή για μερικές ημέρες ή αποτελεί μία επείγουσα επέμβαση;

  • Εάν ο ασθενής παρουσιάζει μόνο πόνο στον αυχένα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναβληθεί για λίγες εβδομάδες.
  • Εάν παρουσιάζεται αδυναμία στα χέρια ή/και στα πόδια, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί στις επόμενες ημέρες.
  • Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου τα νευρολογικά συμπτώματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα (μέσα σε ώρες), η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται άμεσα, εντός 24 ωρών.

Αποτελεί η ηλικία αντένδειξη για την αυχενική μικροδισκεκτομή;

Η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την αυχενική μικροδισκεκτομή. Ωστόσο, η προχωρημένη ηλικία επιφέρει επιπλέον κινδύνους σε σχέση με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και τη διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο. Ασθενείς μεγάλης ηλικίας μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, κλπ.) με πιθανή έξαρση κατά τη νοσηλεία, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι ακόμα και άτομα 75 ετών, που έχουν υποβληθεί σε αυτήν την επέμβαση, δεν εμφάνισαν προβλήματα. Η τελική απόφαση λαμβάνεται μετά από λεπτομερή ενημέρωση από τον Νευροχειρουργό, σε συνεννόηση με τον ασθενή και τους συγγενείς του.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την αυχενική μικροδισκεκτομή; Τι γίνεται αν λαμβάνει φάρμακα ο ασθενής;

  • Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορείτε να καταναλώσετε ελεύθερα ό,τι φαγητό θέλετε μέχρι το βράδυ.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα την προηγούμενη ημέρα.
  • Κατά την άφιξη στο νοσοκομείο, ενημερώστε τον γιατρό για τα φάρμακα που λαμβάνετε, ενώ συνιστάται να έχετε σημειώσει λεπτομερώς σε ένα χαρτί τα ονόματα και τις δόσεις.
  • Ακόμη, δεν πρέπει να πάρετε κανένα φάρμακο μόνος σας και να ζητάτε ό,τι επιθυμείτε από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς ακριβώς γίνεται η αυχενική μικροδισκεκτομή;

Αρχικά, ο νευροχειρουργός κάνει μία τομή στο δέρμα και απωθεί τους μύες και άλλα ανατομικά στοιχεία μπροστά από τη σπονδυλική στήλη. Στη συνέχεια, τοποθετεί ένα εργαλείο για να διατηρήσει τους μύες σε απόσταση.

Με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου, αφαιρεί τον μεσοσπονδύλιο δίσκο και τα οστεόφυτα που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια, τοποθετεί οστικό μόσχευμα, στερεωμένο με μία μεταλλική πλάκα και μικρές βίδες. Τέλος, γίνεται η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος σε στρώματα, χωρίς ορατά ράμματα στον λαιμό.

Που ακριβώς θα γίνει η τομή στην αυχενική μικροδισκεκτομή; Είναι μεγάλη;

Η προσπέλαση γίνεται στο μπροστινό τμήμα του τραχήλου. Το μέγεθος της τομής εξαρτάται από τον αριθμό των επιπέδων που χρειάζονται διόρθωση. Για μία επέμβαση σε 1 επίπεδο γίνεται μία οριζόντια τομή. Σε περίπτωση 2 ή περισσότερων επιπέδων, γίνεται μία λοξή τομή κατά μήκος του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Τέλος, γίνεται ενδοδερμική ραφή του τραύματος για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Λύνει οριστικά το πρόβλημα η αυχενική μικροδισκεκτομή;

Ναι, η αυχενική μικροδισκεκτομή επιλύει οριστικά το πρόβλημα στο συγκεκριμένο επίπεδο που γίνεται η επέμβαση. Όμως, ο ασθενής πρέπει να είναι προσεκτικός με τη σπονδυλική στήλη του, καθώς το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί σε άλλο επίπεδο στον αυχένα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα μετά το χειρουργείο της αυχενικής μικροδισκεκτομής; Πώς θα είναι ο ασθενής; Πόσο θα κάτσει στο νοσοκομείο;

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα φοράτε έναν επίδεσμο στον λαιμό. Αμέσως μετά, θα αισθανθείτε ανακούφιση από τον πόνο στο χέρι. Εάν υπάρχουν μουδιάσματα ή αδυναμία (παράλυση) στα χέρια ή στα πόδια, αυτά θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Σε περίπτωση μυϊκής αδυναμίας, ενδέχεται να απαιτηθεί φυσικοθεραπεία. Αν η επέμβαση γίνει το πρωί, θα είστε σε θέση να σηκωθείτε και να περπατήσετε το απόγευμα. Την επόμενη ημέρα, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι.

Μετά την αυχενική μικροδισκεκτομή, τι ενέργειες πρέπει να κάνει ο ασθενής; Ποιες δραστηριότητες θα μπορεί να κάνει τον πρώτο καιρό;

  • Προσωπική Υγιεινή: Συνήθως, τοποθετείται ένας αδιάβροχος επίδεσμος. Εάν δείτε ότι ο επίδεσμος δεν βγαίνει εύκολα, μπορείτε να κάνετε ντους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άντρες δεν θα μπορούν να ξυριστούν.
  • Κινητικότητα: Είναι σημαντικό να περπατάτε μέχρι εκεί που νιώθετε καλά. Μπορείτε να ανεβαίνετε σκάλες με προσοχή.
  • Οδήγηση: Συνήθως, συνιστάται να περάσουν 6 εβδομάδες από την επέμβαση. Ως συνοδηγός, είναι εφικτό να είστε από την επόμενη ημέρα του χειρουργείου.
  • Επιστροφή στη Δουλειά: Η επιστροφή στη δουλειά εξαρτάται από τον τύπο της εργασίας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυχενική μικροδισκεκτομή, συνήθως λαμβάνουν 1-2 μήνες αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, η επιστροφή στη δουλειά μπορεί να γίνει και νωρίτερα με προσοχή. Συζητήστε το με το Νευροχειρουργό σας.
  • Ανύψωση Βαρών: Μπορείτε να σηκώσετε ελαφριά βάρη, όπως μια τσάντα με τα ψώνια σας, μετά από 1-2 εβδομάδες. Για περισσότερα βάρη, πρέπει να περάσουν 3-6 μήνες.
  • Γυμναστική: Η επιστροφή σε γυμναστική και σπορ εξαρτάται από το είδος τους. Συζητήστε το με το Νευροχειρουργό σας. Το περπάτημα και η κολύμβηση θεωρούνται καλές ασκήσεις, αρκεί το νερό να μην είναι κρύο.
  • Φυσικοθεραπεία: Η ανάγκη για φυσικοθεραπεία εξαρτάται από τυχόν προϋπάρχον νευρολογικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με σοβαρή αδυναμία στο χέρι πριν το χειρουργείο θα χρειαστούν φυσικοθεραπεία.
  • Ραντεβού με τον Νευροχειρουργό: Πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας 7 ημέρες μετά την επέμβαση για την αφαίρεση του επιδέσμου.

Σε ποιες περιπτώσεις μετά την αυχενική μικροδισκεκτομή θα πρέπει να ανησυχήσετε και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

Με τον γιατρό σας πρέπει να επικοινωνήσετε:

  • Εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα που δεν είχατε πριν από την επέμβαση, όπως νέος έντονος πόνος στη μέση ή αδυναμία στα πόδια.
  • Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το τραύμα, όπως άνοιγμα, πρήξιμο, ροή υγρού, κλπ.
  • Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα, όπως εξάνθημα.
  • Εάν παρουσιάσετε πυρετό με θερμοκρασία σώματος πάνω από 38.
  • Εάν εμφανιστεί ξαφνικός πόνος ή πρήξιμο στη γάμπα (πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης).
// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //