Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου

Τι είναι το μηνιγγίωμα εγκεφάλου;

Το μηνιγγίωμα είναι κατά κύριο λόγο καλοήθης ενδοκράνιος όγκος. Αποτελεί περίπου το 20% των όγκων του εγκεφάλου. Προέρχεται από κύτταρα της αραχνοειδούς μήνιγγας, της μεμβράνης που αγκαλιάζει τον εγκέφαλο. Το μηνιγγίωμα περιβάλλεται στενά από τον εγκέφαλο αλλά δεν τον διηθούν όπως τα γλοιώματα. Συναντάται περισσότερο στις γυναίκες από τους άνδρες. Το μηνιγγίωμα στην πληθώρα των περιπτώσεων είναι μονήρες αλλά μπορεί να βρεθούν πολλαπλά μηνιγγιώματα στον ίδιο ασθενή. Πολύ μικρό ποσοστό αυτών μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία κακοήθειας.

Ποια είναι η κλινική εικόνα του μηνιγγιώματος εγκεφάλου;

Τα μηνιγγιώματα αναπτύσσονται πολύ αργά σε βάθος χρόνων. Τα συμπτώματα είναι κυρίως λόγω της αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης. Αυτά μπορεί να είναι πονοκέφαλος, επιληψία, ναυτία, προβλήματα όρασης, αδυναμία άκρων, αλλαγές στην όσφρηση και άλλα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση του μηνιγγιώματος;

Η διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια της αξονική τομογραφίας εγκεφάλου και μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με σκιαγραφικό. Βεβαίως όπως σε όλους τους όγκους η ιστολογική ανάλυση του ιστού του μηνιγγιώματος δίνει την ασφαλή διάγνωση το όγκου.

Ποια είναι η θεραπεία του μηνιγγιώματος;

Η αντιμετώπιση του μηνιγγιώματος είναι εξατομικευμένη. Αν το μηνιγγίωμα διαγνώστηκε τυχαία χωρίς να δίνει κάποια συμπτώματά στον ασθενή τότε το πλάνο μπορεί να είναι απλώς η παρακολούθησή του έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν μεγαλώνει ή προκαλέσει συμπτώματα.

Η χειρουργική αφαίρεση του μηνιγγιώματος μέσω κρανιοτομίας αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων την ιδανική επιλογή. Λαμβάνονται υπόψιν η θέση και το μέγεθος του όγκου όπως επίσης και οι λοιπές πληροφορίες του ασθενούς όπως ηλικία, παθολογικό ιστορικό του ασθενούς και άλλα. Εφόσον το μηνιγγίωμα αφαιρεθεί ολικώς θεωρείται πλήρης ίαση του ασθενούς. Αν το μηνιγγίωμα είναι πολύ μικρό σε μέγεθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος την ακτινοχειρουργικής.