Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα

Τι είναι το οξυ υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα αναπτύσσεται τις πρώτες 12-24 ώρες κατόπιν σοβαρής κρανίο εγκεφαλικής κάκωσης. Είναι υπερεπείγουσα κατάσταση που συνήθως συνοδεύεται από σοβαρή βλάβη εγκεφάλου. Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι η προοδευτική ταχεία ανάπτυξη αιματώματος που προκαλεί πίεση, παρεκτόπιση και εγκολεασμό του εγκεφάλου. Συνήθως προκαλείται από πτώσεις και πλήξεις της κεφαλής και είναι συχνότερα σε άτομα άνω των 40 ετών. Υπολογίζεται ότι 50% των τραυματικών ενδοκαρδίων αιματωμάτων είναι οξέα υποσκληρίδια.

Κλινική εικόνα

Το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι συνήθως μονόπλευρο και δημιουργείται από τραυματισμό φλεβών του εγκεφαλικού φλοιού. Χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο συνειδήσεως αμέσως μετά την κάκωση. Επίσης, συνήθως η εικόνας του ασθενούς είναι ιδιαιτέρως βαριά με ετερόπλευρη ημιπάρεση ή ημιπληγία και ανισοκορία. Ενδείξεις σοβαρής εγκεφαλικής πίεσης και βλάβης.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα: Πως γίνετε η διάγνωση;

Η επείγουσα διενέργεια αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου είναι η διαγνωστική μέθοδος εκλογής που αναδεικνύει τις εκτεταμένες βλάβες του εγκεφάλου και τη συλλογή του αιματώματος.

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα;

Η θεραπεία εκλογής είναι η ευρεία κρανιομία και αφαίρεση του ευμεγέθους αιματώματος. Πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται διάφορες παράμετροι όπως ηλικία, κλινική εικόνα, έκταση της εγκεφαλικής βλάβης κ.α. Η έκβαση είναι εξατομικευμένη και επηρεάζεται από το επίπεδο συνειδήσεως μετά την κάκωση, την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή κ.α.

// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //