Τραύμα Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι το τραύμα σπονδυλικής στήλης & ποια τα αίτια;

Το κάταγμα της σπονδυλικής στήλης είναι σοβαρός τραυματισμός που γίνεται κατόπιν υψηλής έντασης τραύματος, όπως τροχαίο ατύχημα ή πτώση από μεγάλο ύψος. Υπάρχει και το αυτόματο κάταγμα που γίνεται χωρίς σημαντικό τραύμα όπως στην οστεοπόρωση. Το κάταγμα μπορεί να είναι μονήρες ή να συνυπάρχει με άλλα. Μπορεί να βρίσκεται στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα.

Τραύμα σπονδυλικής στήλης: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Ο ασθενής παραπονιέται για σοβαρό πόνο στην περιοχή του κατάγματος. Όπως επίσης μπορεί να παρουσιάσει νευρολογική σημειολογία όπως αδυναμία στα άκρα, μουδιάσματα μέχρι και παράλυση σε σοβαρά τραύματα του νωτιαίου μυελού.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς. Η μαγνητική τομογραφία όλης της σπονδυλικής στήλης μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το μέγεθος της βλάβης.

Τραύμα σπονδυλικής στήλης: Ποια η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Η αντιμετώπιση των καταγμάτων εξαρτάται από τη φύση του τραύματος και την ταξινόμησή του. Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι η ακινησία στο κρεβάτι, η φαρμακευτική αγωγή και κηδεμόνας (ζώνη) στην περιοχή του κατάγματος.

Η χειρουργική αντιμετώπιση και τεχνική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που κυρίως είναι η αστάθεια του κατάγματος, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού και άλλα. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να σταθεροποιήσει το τραύμα και να αποσυμπιέσει τυχών νευρικές δομές που έχουν τραυματιστεί.

Η χειρουργική επέμβαση βελτιώνει αισθητά τον πόνο, σταθεροποιεί το κάταγμα και άμεσα βελτιώνει την κινητικότητα του ασθενούς με ό,τι καλό αυτό συνεπάγεται.