Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που οφείλεται στον ερεθισμό του μέσου νεύρου στην παλάμη της άκρας χείρας. Το μέσο νεύρο είναι ένα αισθητικό νεύρο. Ελέγχει την αισθητικότητα του αντίχειρα, δείκτη και μέσου δακτύλου. Περνάει μέσα από έναν στενό σωλήνα μαζί με άλλους τένοντες και μυς. Η μηχανική στένωση του καρπιαίου σωλήνα έχει ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του μέσου νεύρου και ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά του.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια είναι τα κύρια αίτια;

Αίτια του συνδρόμου το καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι μηχανικοί τραυματισμοί του εγκάρσιου συνδέσμου. Συναντάται συχνά σε ασθενείς που κάνουν χειρωνακτική εργασία. Άλλοι λόγοι είναι η κληρονομικότητα, ορμονικές μεταβολές, διαφορά νοσήματα όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα και νόσοι του θυρεοειδούς.

Τι συμπτώματα έχει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συνήθως συναντάται σε γυναίκες μέσης ηλικίας κατά τη διάρκεια της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Πάρα ταύτα μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία και φύλο. Ο ασθενής παραπονιέται για έντονο μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή αίσθημα όπως βελονιάσματα, κάψιμο και πόνο. Αυτά μπορεί να είναι παροδικά ή μόνιμα συμπτώματα. Κυρίως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας που μπορεί ακόμα και να ξυπνήσουν τον ασθενή. Συγκεκριμένες εργασίες με τα χεριά μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πως γίνεται η διάγνωση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η διάγνωση έρχεται από τον συνδυασμό της κλινικής εξέτασης και την επιβεβαίωση θετικού αποτελέσματος από το ηλεκτρομυογράφημα. Το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια απλή εξέταση που γίνεται από εξειδικευμένο Νευρολόγο. Τοποθετούνται μικρές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του άκρου και λαμβάνονται τα λεγόμενα δυναμικά των νευρών από την παθολογική περιοχή. Διαφορική διάγνωση μπορεί να αποτελεί η αυχενική ριζίτικη συνδρομή, πηχεοκαρπική αρθρίτιδα και αρθρίτιδα της άκρας χειρός.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση συνήθως συζητάται με τους νέους σε ηλικία ασθενείς και με ήπια συμπτώματα. Αυτή εσωκλείει ακινητοποίησης της πηχεοκαρπικής με χρήση νάρθηκα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Καμία φορά εγχύσεις κορτικοστεροιδών ενέσεων μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Εφόσον αποφασιστεί η χειρουργική αντιμετώπιση αυτό γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Αναφέρεται η ανοιχτή και ενδοσκοπική μέθοδος. Στην ανοιχτή μέθοδο δημιουργούμε μια μικρή τομή περίπου 4 εκατοστά και με τη βοήθεια μικροσκοπίου ή μεγεθυντικών γυαλιών κόβουμε τον εγκάρσιο σύνδεσμο και αποσυμπιέζουμε το μέσο νεύρο. Ο ασθενής θα χρειαστεί να φέρει έναν επίδεσμο για 24-48 ώρες και έπειτα σταδιακά θα επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητές του. Η βελτίωση των συμπτωμάτων διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες και ο ασθενής πολύ σύντομα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

// // // // //