Ισχιαλγία

Τι είναι η ισχιαλγία;

Με απλά λόγια, όταν λέμε «ισχιαλγία» εννοούμε τον πόνο στο πόδι που προκαλείται από την πίεση ή τον ερεθισμό του μεγαλύτερου νεύρου του σώματος, που ονομάζεται «ισχιακό νεύρο».

Αυτό το νεύρο αρχίζει από τη μέση, «διασχίζει» το γλουτό, κατεβαίνει προς τα κάτω στο πίσω μέρος του μηρού και του γόνατου, φτάνοντας μέχρι το πέλμα του ποδιού. Έτσι, ο πόνος που προκαλείται από την πίεση ή τον ερεθισμό αυτού του νεύρου συνήθως ξεκινά από τη μέση, εκδηλώνεται στο γλουτό και φτάνει μέχρι το πόδι.

Διάγνωση Ισχιαλγίας

Η διάγνωση της ισχιαλγίας αρχίζει με το ιστορικό του ασθενή και μια κλινική εξέταση που διενεργεί ο γιατρός. Ανάλογα με τα συμπτώματα, ενδέχεται να προταθούν διάφορες εξετάσεις.

Το ιστορικό βοηθάει τον νευροχειρουργό να καταλάβει εάν ο πόνος προέρχεται από πραγματική ισχιαλγία, δηλαδή ερεθισμό του ισχιακού νεύρου, ή από μια παρόμοια κατάσταση. Συνήθως, ο πόνος εξαπλώνεται σε περιοχές του δέρματος που «νευρώνονται» από το εν λόγω νεύρο. Κάθε νεύρο επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του ποδιού. Επομένως, με βάση την κατανομή του πόνου, ο γιατρός μπορεί να υποθέσει ποιο νεύρο ενδέχεται να είναι προσβεβλημένο.

Κατά την κλινική εξέταση, ο νευροχειρουργός θα εξετάσει τυχόν υπαισθησία ή μυϊκή αδυναμία. Εφαρμόζοντας συγκεκριμένες δοκιμασίες, μπορεί να ανιχνεύσει εάν το νεύρο πιέζεται από έναν δίσκο ή από κάποια άλλη αιτία, όπως το σύνδρομο απιοειδούς μυός.

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται πίεση στο νεύρο, ενδέχεται να προτείνει περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαγνητική ή/και αξονική τομογραφία.

Η μαγνητική τομογραφία παρέχει λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να παράσχει πληροφορίες όχι μόνο για την αιτία του πόνου, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση της οσφυϊκής περιοχής της σπονδυλικής στήλης.

Αντίθετα, η αξονική τομογραφία παρέχει λιγότερες πληροφορίες, αλλά είναι αποτελεσματική στην απεικόνιση των οστών, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις κατάγματος σπονδύλου ή σπονδυλολίσθησης.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Θεραπεία Ισχιαλγίας

Σε πρώτη φάση, πραγματοποιείται συντηρητική θεραπεία, που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ξεκούραση και ανάπαυση του ασθενούς. Εάν ο πόνος δεν ελαττωθεί και δεν βελτιωθεί καθόλου, τότε το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την έγχυση παυσίπονων και κορτιζόνης στις περιοχές γύρω από το ισχιακό νεύρο, το οποίο έχει τραυματιστεί από την πίεση ή τον ερεθισμό.

Συνήθως, στο 90% των περιπτώσεων, τα συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 2 έως 8 εβδομάδες. Εάν, παρ’ όλα αυτά, τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση (όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις) μπορεί να αποτελεί τη μοναδική επιλογή.

Συμπτώματα Ισχιαλγίας

Ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος: Ο πόνος είναι ανάλογος με ένα αίσθημα καύσης ή έντονη πίεση που ξεκινά από τη μέση ή το γλουτό και μπορεί να εξαπλωθεί στον μηρό. Στη συνέχεια, μπορεί να φτάσει μέχρι την πίσω πλευρά του γόνατου ή να κατέβει ακόμη πιο κάτω μέχρι τον αστράγαλο και τα δάκτυλα του ποδιού. Ορισμένοι ασθενείς περιγράφουν επίσης μια αίσθηση ηλεκτρισμού ή έναν σφύζοντα πόνο.
 • Μούδιασμα: Συνήθως, ο πόνος συνοδεύεται από την αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμήγκιασμα.
 • Μυϊκή Αδυναμία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία σε ορισμένους μύες των κάτω άκρων, ανάλογα με την οσφυϊκή ρίζα που πιέζεται. Συνήθως, επηρεάζονται οι μύες της κνήμης, δηλαδή ο γαστροκνήμιος ή ο πρόσθιος κνημιαίος, με συνέπεια τον περιορισμό της ικανότητας του ασθενούς να κατεβάσει ή να σηκώσει το πόδι του.
 • Συμπτώματα που εξαρτώνται από τη θέση του σώματος: Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες θέσεις, όπως όταν κάθεστε, στέκεστε, σκύβετε προς τα εμπρός ή ακόμη και όταν ξαπλώνετε σε συγκεκριμένες θέσεις.
 • Συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο στο ένα πόδι: Συνήθως, τα συμπτώματα επηρεάζουν μόνο το ένα πόδι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει μία μεγάλη κεντρική δισκοκήλη, μπορεί να επηρεάζονται και τα δύο πόδια. Ακόμη και τότε, ο ασθενής συνήθως αναφέρει ότι το ένα πόδι επηρεάζεται περισσότερο από το άλλο ή ότι ο πόνος ξεκίνησε από το ένα πόδι.

Αίτια Ισχιαλγίας

Οι κύριες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο πόδι είναι οι εξής:

 • Δισκοκήλη: Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος μεσοσπονδύλιος δίσκος πιέζει το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας ισχιαλγία.
 • Φλεγμονή των μυών ή μυϊκός σπασμός της πυέλου ή της πλάτης.
 • Σπονδυλολίσθηση: Αυτό σημαίνει τη μετατόπιση ενός σπονδύλου σε σχέση με έναν άλλο. Η κύρια αιτία είναι η εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης.
 • Οσφυϊκή Στένωση: Σε αυτή την περίπτωση, το κανάλι μέσα από το οποίο περνάει ο νωτιαίο μυελός (σπονδυλικός σωλήνας) καθώς και τα νωτιαία νεύρα στενεύουν. Η πιο κοινή αιτία είναι η φθορά της σπονδυλικής στήλης λόγω γήρανσης.
 • Σύνδρομα παγίδευσης των νεύρων, όπως το σύνδρομο απιοειδούς μυός.
 • Διαταραχή της ιερολαγονίου άρθρωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πόδι.
 • Σπάνιες παθήσεις, όπως θρομβώσεις αγγείων ή νεοπλασίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο ισχιακό νεύρο.

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στο ισχιακό νεύρο και να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα σε αυτήν την περιοχή.

Επιβαρυντικοί Παράγοντες Ισχιαλγίας

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχιαλγίας είναι οι εξής:

 • Ηλικία: Με το πέρασμα του χρόνου, η σπονδυλική στήλη υποβάλλεται σε φυσική φθορά, που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως στενώσεις και δισκοκήλες.
 • Παχυσαρκία: Το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει το βάρος που ασκείται στη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας της ταχύτερη φθορά.
 • Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ισχιαλγίας.
 • Καθιστική Ζωή: Άνθρωποι που παραμένουν καθιστοί σε καρέκλες για πάρα πολύ ώρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ισχιαλγία.
 • Επάγγελμα: Εργασίες που απαιτούν την ανύψωση βαρών ή τον επαναλαμβανόμενο χειρισμό βαριών αντικειμένων μπορεί να επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη (παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για τη συσχέτιση μεταξύ της ισχιαλγίας και της καταπόνησης της μέσης κατά την εργασία).
 • Λοιποί Παράγοντες: Το κάπνισμα και η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης ισχιαλγίας.
// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //