Χειρουργείο για το Καρπιαίο Σύνδρομο

Τι είναι και πού στοχεύει το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο (ή σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα) ή αλλιώς αποσυμπίεση του μέσου νεύρου είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση που εφαρμόζεται σε ασθενείς όλων των ηλικιών, εμφανίζοντας ελάχιστα ποσοστά επιπλοκών και συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς.

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διενεργήσει το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Ο κατάλληλος γιατρός για να διενεργήσει το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο επιτυχώς είναι ένας έμπειρος και εξειδικευμένος Νευροχειρουργός στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως ο Dr. Παντελής Παπανικολάου, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου και έχει αξιολογηθεί θετικά από προηγούμενους ασθενείς του.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Πότε ενδείκνυται το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Ένδειξη για το χειρουργείο για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα υπάρχει:

  • όταν η συντηρητική θεραπεία αποδεικνύεται ανεπαρκής και
  • ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία στο χέρι ή/και έντονα αισθητικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή/και πόνο στο χέρι.

Κινδυνεύει ο ασθενής αν δεν κάνει το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Υπάρχει κίνδυνος να υποστείτε μυϊκή αδυναμία, δηλαδή την παράλυση ορισμένων μυών στο χέρι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία εκτέλεσης λεπτών κινήσεων, όπως το γράψιμο, το κούμπωμα-ξεκούμπωμα και άλλες ανάλογες ενέργειες.

Μπορεί να αναβληθεί το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο για μερικές ημέρες ή αποτελεί μία επείγουσα επέμβαση;

  • Εάν παρουσιάζονται μόνο αισθητικά συμπτώματα, όπως πόνος και μούδιασμα στο χέρι, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
  • Αντίθετα, όταν παρατηρείται παράλυση των μυών του χεριού, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε αυτήν την περίπτωση, η επέμβαση ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχούς αποκατάστασης της λειτουργικότητας του χεριού.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνει ο ασθενής για το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Αν λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη και άλλα, πρέπει να τα διακόψετε λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό συμβαίνει, διότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας είτε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, είτε μετά από αυτήν.

Εάν όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσετε τη θεραπεία σας με αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα αντικατάστασής τους με υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.

Πώς ακριβώς γίνεται το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Ο έμπειρος και εξειδικευμένος νευροχειρουργός κάνει μια τομή στην περιοχή του καρπού, συνήθως στην παλάμη. Στη συνέχεια, εντοπίζει το μέσο νεύρο και κόβει τον εγκάρσιο σύνδεσμο που επιφέρει πίεση στο νεύρο. Τέλος, πραγματοποιείται η συρραφή του τραύματος για να κλείσει η τομή.

Γίνεται με τοπική αναισθησία το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Δεν απαιτείται γενική αναισθησία για αυτήν την επέμβαση. Είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί είτε υπό τοπική, είτε υπό περιοχική αναισθησία. Σε περίπτωση που ο ασθενής φοβάται ή δεν επιθυμεί να δει την επέμβαση, μπορεί να του χορηγηθεί ενδοφλέβια μέθη, προκειμένου να ηρεμήσει.

Λύνει οριστικά το πρόβλημα το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Υπάρχει η περίπτωση της επανεμφάνισης του προβλήματος (υποτροπή) μετά από 1 με 2 χρόνια περίπου. Αυτό συμβαίνει όταν οι καθημερινές κινήσεις που εξακολουθούν να καταπονούν το μέσο νεύρο συνεχίζονται ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, αν κανείς είναι προσεκτικός με το χέρι του, τότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής.

Ποια είναι τα αποτελέσματα μετά το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο;

Το μούδιασμα θα υποχωρήσει και θα αισθάνεστε το χέρι σας πιο ελεύθερο. Ουσιαστικά, η κατάσταση του χεριού θα βελτιώνεται σταδιακά καθημερινά, ενώ μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες θα επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Όταν ένας ασθενής έχει το καρπιαίο σύνδρομο και στα 2 χέρια, σε ποιο χέρι πρέπει να πραγματοποιηθεί πρώτα το χειρουργείο;

Κανονικά, η επέμβαση πραγματοποιείται πρώτα στο χέρι που βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση. Ωστόσο, εάν ο ασθενής έχει παραμελήσει την πάθηση και τα δύο χέρια έχουν παρουσιάσει ατροφία, ίσως είναι πιο σκόπιμο να ξεκινήσει η επέμβαση από το χέρι που είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Επισημαίνεται επίσης ότι ένας ασθενής που παρουσιάζει το καρπιαίο σύνδρομο και στα δύο χέρια, πρέπει να υποβληθεί σε ελέγχους για συστηματικές παθήσεις, όπως η θυρεοειδοπάθεια και άλλες παρόμοιες.

Σε ποιες περιπτώσεις μετά το χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο θα πρέπει να ανησυχήσετε και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

Με τον γιατρό σας πρέπει να επικοινωνήσετε:

  • Εάν εμφανιστεί αδυναμία στο χέρι.
  • Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα με το τραύμα, όπως άνοιγμα, πρήξιμο, ροή υγρού, κλπ.
  • Εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα, όπως εξάνθημα.
  • Εάν παρουσιάσετε πυρετό με θερμοκρασία σώματος πάνω από 38.
// // // // // //-- Google tag (gtag.js) // //