Αδένωμα Της Υπόφυσης

Τι είναι το αδένωμα της υπόφυσης;

Το αδένωμα της υπόφυσης είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στον πρόσθιο λοβό του αδένα της υπόφυσης. Αποτελούν το 8-10% των ενδοκράνιων όγκων, εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους και συχνότερα στις γυναίκες. Τα αδενώματα ταξινομούνται λειτουργικά σε ορμονοεκκριτικά και μη ορμονοεκκριτικά.

Τα μη εκκριτικά αδενώματα πιέζουν τους παρακείμενους ιστούς του εγκεφάλου προκαλώντας συμπτώματα στους ασθενείς ενώ τα εκκριτικά αδενώματα έχουν επιδράσεις λόγω εκκρίσεις ορμονών.

Ποια είναι τα συμπτώματα αδενώματος της υπόφυσης;

Τα συμπτώματα μπορούν να διαχωριστούν σε αυτά που οφείλονται σε πίεση των παρακείμενων δομών του εγκεφάλου και αυτά που οφείλονται στην υπερ-έκκριση ορμονών. Συνήθως η αύξηση του μεγέθους του αδενώματος της υπόφυσης προκαλούν διαταραχές οράσεως, πονοκέφαλο, υπολειτουργία του αδένα και προσβολές άλλων κρανιακών νεύρων. Ενώ η υπερέκκριση κάποιων ορμονών όπως στα προλακτινώματα προκαλούν στις γυναίκες αμηνόρροια και στους άνδρες σεξουαλική ανεπάρκεια. Η διάγνωση επέρχεται με συνδυασμό ενδοκρινολογικών αιματολογικών εξετάσεων και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ιατρό.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Ποια η θεραπεία αδενώματος της υπόφυσης;

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική, χειρουργική ή ακόμα και ακτινοθεραπεία. Κάποιες φορές μπορεί να είναι συνδυασμός των παραπάνω. Η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να γίνει με τη χρήση ενδοσκοπίου ή με μικροσκόπιο σε ορισμένες των περιπτώσεων.